Sa intelegem reciclareasaintelegemreciclarea

Reciclarea este un concept al secolului XX care insumeaza activitatile de colectare, sortare, procesare si valorificare a materialelor cu potential de refolosire, iar in momentul de fata reprezinta singura solutie a contradictiei dintre cerintele procesului de crestere economica si caracterul restrictiv al resurselor. In general, reciclarea previne pierderea unor materiale potential folositoare, reduce consumul de materii prime si de energie si astfel producerea de gaze cu efect de sera.

naturareciclare

Mediul natural se ghideaza dupa dictonul: Nimic nu se pierde, totul se transforma. Acest circuit al transformarii naturale continua de milioane de anii in cel mai desavarsit echilibru, independent de nasterea si prabusirea civilizatiilor. In mediul natural totul este prelucrat fara pierderi.

Omul modern, dupa zeci de ani in care industria s-a dezvoltat avand la baza axioma ca resursele sunt infinite, a inteles locul sau in circuitul transformarii naturale si a ales sa isi schimbe viata in bine ghidandu-se dupa principiul celor 3 R :
reciclare

1.REDUCEREA

2.REFOLOSIREA

3.RECICLAREA.

Reciclarea, al treilea dintre principii, exista din cele mai vechi timpuri, primele mentionari datand din vremea lui Platon, in 400 i.Hr. In perioadele in care resursele erau mai greu de gasit, studiile arheologice au dovedit ca deseurile casnice erau mult mai putin numeroase, ceea ce implica faptul ca anumite deseuri erau reciclate in absenta unor materiale noi.
Cele doua razboaie mondiale au incurajat reciclarea. In al doilea razboi mondial au existat campanii de promovare intensa duse de guvernele tarilor implicate in razboi pentru a-i indemna pe cetateni sa doneze metale. Programele de conservare a resurselor a continuat si dupa razboi in unele tari fara resurse naturale abundente, cum ar fi Japonia.
In zilele noastre multe tari au abordat deja problema recuperarii si recircularii resurselor refolosibile si au trecut la o coordonare unitara a acestei activitati. In Olanda, Belgia si Germania, reciclarea este obligatorie inca din anii '80. In prezent si in Romania tot mai multi oameni constientizeaza importanta reciclarii. Un rol important in informarea publicului larg o au si numeroasele campanii de reciclare din ultima vreme. S-au intensificat actiunile pentru actiunile de reglementare a activitatilor de recuperare, cele pentru stabilirea formelor organizatorice de colectare, precum si eforturile de cercetare pentru gasirea celor mai eficiente cai de recuperare si valorificare a materialelor refolosibile. In domeniul reciclarii la noi in tara se impun urmatoarele strategii:

1. Prevenirea formarii deseurilor,

2. Valorificarea deseurilor prin optimizarea sistemelor de colectare - unde Core Mataliat va vine in ajutor si

3. Eliminarea finala a deseurilor care nu si-au gasit o valorificare.

Initiativa dumneavoastra conteaza si chiar daca pare numai o mica piesa dintr-un urias puzzle nu trebuie sa va indoiti de importanta gestului pentru siguranta si fericirea generatiilor noastre viitoare. Societatea noastra va fi mereu aici pentru a va sprijini in activitatile dumneavoastra de reciclare si de protejare a mediului inconjurator. Pentru ca impreuna putem schimba multe!!