Stiati ca?stiatica

Hartia ar fi mult mai scumpa daca aceasta nu ar fi colectata si reprelucrata?
In urma activitatilor umane rezulta o cantitate enorma de deseuri, din care 40% sunt doar deseuri de hartie?
Pentru fabricarea unei tone de hartie obisnuite se folosesc intre 2 si 3,5 tone de lemn, adica sunt taiati aproximativ 20 de copaci, dar pentru fiecare tona de hartie reciclata s-ar economisi 30.000 litri apa, consumul de energie fiind redus cu aprox 25%?
Poluarea atmosferica este redusa cu 80% pentru fiecare tona de hartie produsa din hartie reciclabila si nu din lemn ?
Nivelurile de reciclare a hartiei si cartonului in statele membre UE variaza de la 28% pana la 53% ?
Scopurile in care este folosita hartia sunt urmatoarele: 48% din consumul total de hartie pentru ambalaje; 30% pentru tiparit si scris; 12% in presa; 6% in igiena si menaj.
Un functionar obisnuit arunca la gunoi 55-70 de kg de hartie pe an?
Americanii folosesc cca 4 milioane de tone de hartie la birouri pe an, destula cat sa se construiasca un zid de hartie inalt de 4 metri de la New York pana in California?
Efectele dezvoltarii industriei celulozei si hartiei sunt dezastroase asupra mediului inconjurator prin defrisari, poluarea aerului prin fabricile de celuloza, si incineratoarele de deseuri? In ceea ce priveste defrisarea, lumea pierde in prezent peste 14 milioane de hectare de padure in fiecare an, o suprafata mai mare decat Grecia, alte zone imense fiind afectate de efectele secundare ale defrisarii: fragmentarea si degradarea solului, alunecarile de teren, disparitia speciilor exotice si poluarea.
O cutie de aluminiu dispare natural in 100 de ani, cojile de banane si cotoarele de mere dispar in 2 ani, mucurile de tigara dispar in 2 ani si contin chimicale periculoase, pungile de plastic dispar in aproape 30 de ani. iar sticlele de plastic nu se biodegradeaza complet niciodata - se descompun in granule care sunt mancate de diverse vietati si raman in stomacul lor pana mor?
Gunoaiele de pe plaja ca ace, cioburi sau deseuri toxice pot fi periculoase pt oameni si animale? Sondajele arata ca gunoaiele lasate de turisti pe plaja s-au marit cu 99% fata de anul 1994. In Marea Britanie, intr-o actiune de curatare a plajilor in 2003 s-au adunat peste 17 000 de mucuri de tigara. Se estimeaza ca 4,5 trilioane de mucuri de tigara apar in mediu in fiecare an.
Cutiile si foliile de aluminiu reprezinta cam 2% din deseurile domestice ca volum, dar aproape 25% din deseurile reciclabile? Recicland 1 kg de aluminiu se salveaza 8 kg de bauxita , 4 kg de chimicale si 14 kwh de electricitate. Folia de aluminiu reciclata este folosita pentru a face componente pentru masini noi. 3 din 4 conserve pe care le gasim la supermarket sunt facute din otel.
Gunoiul dauneaza vietii salbatice si calitatii estetice a mediului?
In perioada de 30 de luni in care un copil poarta scutece, se folosesc 4500 de scutece de unica folosinta sau 48 refolosibile si este nevoie de 200 de ani pt un scutec de unica folosinta sa se descompuna?
In Marea Britanie se produc 15 milioane de sticle de plastic in fiecare zi; in 2003 doar 3% se reciclau?
35-40% din deseurile domestice provin din primele 5 lanturi de supermarketuri?
Plasticul reprezinta 11% din totalul deseurilor domestice?
Cantitatea de deseuri produsa intr-o zi in Marea Britanie este suficienta pentru a umple Trafalgar Square?
Peste 20000 tone de gunoi sunt aruncate anual in Marea Nordului. din care 70% se depun pe fund?
3500 cosuri de gunoi sunt aruncate in fiecare minut in Europa?
Daca ati aduna tot gunoiul pe care il produceti intr-un an , ar cantari de 10 ori mai mult decat dvs.?
Anumite telefoane mobile si accesoriile lor contin unele dintre cele mai periculoase substante cunoscute de om si aproximativ 450 milioane de telefoane mobile au fost cumparate in intreaga lume anul trecut?
Este nevoie de 1,5 litri de ulei pentru a face un cartus de imprimanta si aproximativ 17 milioane cartuse laser de imprimanta au fost reciclate in Europa in 2002, insemnand 6 milioane de litri de ulei virgin salvat, suficient pentru a umple 3 bazine olimpice? Aproximativ 1,3 milioane cartuse sunt fabricate in Europa in fiecare luna. Acestea puse cap la cap se intind de pana la 5 ori distanta de la la cea mai mare adancime a oceanului pana la suprafata si inapoi.
Cerneala de imprimanta costa mai mult decat combustibilul pentru navele spatiale sau sampania veche?