Reciclarea dozelor metalice



doze

In momentul de fata cutia de aluminiu este unul dintre cele mai reciclate ambalaje din lume datorita caracteristicii de baza a aluminiului, versatilitatea, care permite metalului si aliajelor sale utilizarea intr-o gama larga de sectoare, de la transport la constructii, electronica, ambalaje, mobilier si instalatii industriale. Cu exceptia ambalajelor, pentru toate celelalte finalitati aluminiul este folosit in productia de bunuri durabile. Din perspectiva reciclarii, aluminiul si aliajele sale sunt materiale ideale, intrucat numarul reciclarilor fara deteriorari semnificative ale calitatii este unul indefinit. In conditiile in care datele oficiale ne arata ca pentru fabricarea unui produs se economiseste intre 74% si 95% din energia necesara realizarii aceluiasi produs din resurse primare, retopirea aluminiului ne ajuta sa reducem cu 95% mai putina energie decat productia primara a metalului, adica procentul maxim.
Cu alte cuvinte, reciclarea aluminiului nu poate decat sa aduca beneficii imense sociatatii scazand costul de productie pentru un numar imens de produse pe care le folosim zi de zi. Poate ca oamenii ar fi incurajati sa reutilizeze acest material daca ar cunoaste cateva date statistice de baza: o cutie de aluminiu dispare natural in 100 de ani, dar prin reciclarea sa am putea economisi energie pentru producerea a 20 de doze reciclate; minereul din care se obtine aluminiul este bauxita - rezervele actuale de bauxita sunt suficiente pentru inca 400 de ani, dar recicland 1 kg de aluminiu am putea salva 8 kg de bauxita, 4 kg de chimicale si 14 kwh de electricitate; din pacate 3 din 4 conserve pe care le gasim la supermarket sunt facute din otel, care daca ar fi reciclat ar putea reduce semnificativ costurile in numeroase ramuri economice.
globdoza
In concluzie reciclarea dozelor nu este numai o afacere profitabila ci si o sarcina esentiala pentru salvarea mediului. Care este situatia in Romania? In urmatorii ani trebuie sa ajungem sa reciclam 50% din cantitatea de aluminiu introdusa pe piata. Pentru a satisface consumul necesar, in Romania se produc anual aproximativ 350 de milioane de doze de aluminiu si sunt importate alte 100 de milioane de doze dar la ora actuala, sunt reciclate doar 3% din dozele existente pe piata, iar la gunoi ajung peste 10.000 de tone de aluminiu de inalta puritate. In Europa, procentul de recuperare a acestor deseuri variaza intre 40 si 70% si chiar mai multe in Elvetia si Tarile Scandinave. Media europeana pe cap de locuitor de deseuri de aluminiu este de 175 de kilograme, in Grecia si Finlanda inregistrandu-se cote mai mici de 100 de kilograme pe cap de locuitor. Irlanda si Franta depasesc nivelul de 200 de kilograme.